PENGKHIANAT NEGARA 1

SAKA A SAMAD SAID

Monday, May 14, 2012

Beza RM300 gaji minimum PR lebih murah berbanding harga pelacur Anwar langgan

Pakatan Rakyat (PR) menawarkan gaji minimum RM1,100 jika diberi mandat menerajui Kerajaan Pusat pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), kata Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kadar itu RM200 hingga RM300 lebih tinggi berbanding paras diumumkan oleh Kerajaan Pusat baru-baru ini.

Pada 30 April lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan kadar gaji minimum RM900 bagi pekerja-pekerja di Semenanjung dan RM800 bagi mereka yang bekerja di Sabah dan Sarawak.


PEMIMPIN KAKI SEKS LAKNATULLAH

Soal gaji minimum dilihat akan menjadi sebahagian daripada manifesto kedua-dua PR dan Barisan Nasional (BN) pada PRU13.

Dalam Bajet 2012, Kerajaan Negeri Selangor yang diperintah PR mengumumkan gaji minimum RM1,500 bagi pekerja-pekerja syarikat berkaitan kerajaan.

Anwar berkata, mereka boleh menguatkuasakan kadar gaji minimum RM1,1000 kerana ia memadai dengan harga minyak dan barang diturunkan serta memberi pendidikan percuma.

“Gaji minimum yang diumum kerajaan Barisan Nasional tiada makna dengan harga gula dan barang melambung.

“Sebab itu saudara kena faham gaji minimum RM900 dengan harga barang melambung naik, dengan pemansuhan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), dengan harga minyak tak turun memang tidak mencukupi bagi keluarga yang hidup di bandar,” kata beliau ketika berucap pada majlis Himpunan Pekerja bertemakan "Menjulang Martabat Pekerja" anjuran Kerajaan Selangor di Stadium Malawati di sini, malam tadi.

Anwar membidas kadar gaji minimum yang diumumkan oleh Najib akhir bulan lalu.Hadir sama pada majlis itu ialah Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang;

Penasihat DAP, Lim Kit Siang dan Timbalan Pengerusi Pas, Mohammad Sabu.

Kerajaan Pusat mengadakan sambutan Hari Pekerja peringkat nasional pada Sabtu lalu.

Anwar berkata, rakyat boleh menilai (kerajaan PR) dengan pengurusan ekonomi yang baik dan berhasrat membatalkan kos pengurusan PTPTN bagi memberikan pendidikan percuma sehingga ke institusi pengajian tinggi.

“Harga minyak turun, maknanya turun kos pengangkutan (dalam kadar) yang banyak, kaji semula perjanjian penjana tenaga bebas (IPP) dan kuasa eletrik yang berat sebelah.

“Bagi keluarga di bandar, dengan gaji minimum RM1,100, anak tiga memang tak cukup. Tetapi kita jelaskan, ini hanya permulaan minimum kerana kita tidak mahu kemukakan cadangan yang tidak dapat kita pertahankan.

“Tapi ini peringkat awal, tetapi ini tidak berlaku tanpa perubahan keseluruhannya, kalau tak jimatkan belanja beli kapal selam ambil komisen, beli Sukhoi (jet pejuang) komisen, buat jalan RM1 bilion dia pakai RM44 bilion, buat stadium RM400 juta runtuh," katanya.

- SH Online

6 comments:

 1. Anti Jumud,

  Cakap dengan air liur sahaja tentulah boleh!Tahukah mereka kemampuan kewangan yang ada?

  Pada saya lebih baik cakap perancangan perancangan yang akan dilakukan untuk menambah kemajuan dan pendapatan negara secara akademik!

  Lepas itu barulah cakap tentang pendapatan minimum

  Itulah cakap orang yang tidak ada tanggungjawab. Saya pun boleh kata kalau saya dipilih sebagai PM gaji minimum lebih tinggi daripada PR RM 2000.00!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kita sudah sedia maklum bahawa Anwar memang cakap tak serupa bikin...Yang sedap dia rasa yang busuk biar rakyat makan..Itulah Anwar

   Delete
 2. Dah agak........nuar dah kering idea....taknak counter bonus kat felda ke?....mungkin bole janji double trouble bonus utk peneroka....

  ReplyDelete
 3. Gua sudah cakap..... ini baru imbasan sahaja. Lepas PRU13, pasti Nuar gila meroyan.

  ReplyDelete
 4. kalau saya jadi PM gaji minimum RM3000 lebih tinggi dari janji-janji anuar ibrahim tu,bodoh punya olang !!!

  ReplyDelete
 5. Anwar Aljuburi ni memang terkenal dgn kaki putar belit seperti mana aljuburi membelit china doll di atas katil...ape yg diucapkan semuanya indah2 belaka...walhal tiada apa yg Aljuburi ini lakukan semasa menjadi Menteri Kewangan....

  ReplyDelete

Anti Jumud 2011-2012 © All Rights Reserved
Best View With Mozilla Firefox