PENGKHIANAT NEGARA 1

SAKA A SAMAD SAID

Thursday, March 31, 2011

Anjing Kurap N Surendran Sedang Menyalak!!

Penyiasatan  ke atas Anwar yang sedang dijalankan oleh pihak polis disifatkan berniat jahat dan bermotifkan politik, kata N SURENDRAN yang merupakan Naib Presiden PKR Pusat.

Beliau merujuk kepada notis yang dikemukakan di bawah Seksyen 111 Kanun Acara Jenayah oleh pihak polis kepada Anwar, semalam.

Notis tersebut mengarahkan Anwar untuk hadir ke Pejabat Polis Daerah Ampang untuk disoalsiasat polis berkaitan ceramah yang beliau sampaikan pada hari Jumaat, 25 Mac lalu di Pusat Khidmat Rakyat Parlimen Gombak.


Oii N SURENDRAN barwa mangkuk ayun, ko tu sedarla sikit dok menumpang di negara ini dan sama sama mencari rezeki sepertimana maysrakat berbilang kaum yang lain. Aku rasala si SURENDRAN ni mungkin dah pernah kenako tngan ANWAR sampai begitu sekali mempertahankan ANWAR AL JUBUR.

Selain itu, dengar cerita si SURENDRAN ni beriya iya mendesar ditubuhkan Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat kononnya tentang penyelewengan yang dilakukan oleh kepimpinan BN. Habis tu, semua parti pembangkang di negara kita boleh dianggap baik dan telus, Oh..bukan mudah untuk memutarkan faktar yang memang dah terbukti kejayaan kerajaan dalam mentadbir negara ini.

Sekiranya pembangkang yang memerintah, maka jadilah sepertimana yang berlaku di Kelantan, negeri miskin semiskinnya dari segi arus pembangunan apa lagi untuk menyediakan kemudahan infrastruktur yang baik kepada rakyat.

Antara kenyataan yang dikeluarkan oleh SURENDRAN yang tak sedar diri dalam portal pembangkang sepertimana berikut,


"
“Kami juga mendesak agar sebuah Suruhanjaya Diraja ditubuhkan bertujuan untuk menyiasat penyalahgunaan dan penyelewengan Barisan Nasional atas pihak polis dan kuasa pendakwaan dalam menyerang, memalukan, menjatuhkan hukuman dan memenjarakan politisi pembangkang, aktiviti masyarakat, dan pihak-pihak yang kritis ke atas pemerintah,” ujarnya yang juga seorang peguam dalam satu kenyataan.

Polis, katanya secara salah telah mengacau ganggu ceramah sebaik saja Anwar memulakan ceramah, melakukan tangkapan tidak sah dan mengasari Ahli Parlimen Gombak yang juga Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali.
Penyiasatan terbaru ke atas Anwar itu di bawah Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 dan Seksyen 27(5) Akta Polis 1967.

Katanya, kedua akta zalim dan bercanggah dengan perlembagaan ini, lazimnya digunapakai oleh kerajaan Barisan Nasional untuk menghalang kebebasan bersuara dan berhimpun.

“Kami memerhatikan BN secara terus menerus bertindak di luar batas moral dan undang-undang untuk merendah tarafkan keluhuran undang-undang dan menjadikan negara ini sebagai negara polis,” ujarnya.
Jelas terbukti, katanya BN sedang bersedia untuk menggunakan apa jua kaedah-kaedah yang jelek dan berniat jahat untuk mengukuhkan cengkaman mereka ke atas negara untuk kekal berkuasa.

Menututnya, di dalam sistem demokrasi berparlimen, adalah merupakan satu hak yang sah dalam konteks perlembagaan mengenai peranan Ketua Pembangkang untuk membuat kritikan dan menyediakan peranan 'semak dan imbang' ke atas semua tindakan dan dasar kerajaan.

“Menyalahguna dan memanipulasi kuasa untuk mensasar,mencabul dan menakuti Ketua Pembangkang lebih bersifat satu bentuk serangan ke atas sistem demokrasi kita,” ujarnya lagi.

@AJ@

No comments:

Post a Comment

Anti Jumud 2011-2012 © All Rights Reserved
Best View With Mozilla Firefox