PENGKHIANAT NEGARA 1

SAKA A SAMAD SAID

Tuesday, October 04, 2011

Cincin berlian bernilai RM24 juta benar milik Rosmah?

Benarkah Jabatan Kastam Diraja Malaysia(JKDM) telah mengesahkan bahawa cincin berlian bernilai RM24 juta dibeli oleh Rosmah Mansor?. Atau sekali lagi Malaysiakini menjadi kaki temberang untuk kepentingan Pakatan Rakyat.

Ayat bagaimanapun yang tertera dalam tulisan Malaysiakini sebenarnya menjadi tanda tanya kerana mereka tidak menyatakan secara jelas laporan JKDM berhubung cincin yang pernah menjadi kontroversi sebelum ini.


Jika benar, sudah tentu terdapat kenyataan atau laporan pengesahan rasmi yang dibuat oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia secara terperinci dan bukan hanya sekadar menulis mengikut andaian semata-mata.

Justeru, apa lagi Kastam ayuh jalankan tugas kalian untuk menyiasat perkara ini supaya rakyat tidak tertanya-tanya status cincin berkenaan.

Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) mengesahkan cincin berlian RM24 juta yang didakwa dibeli isteri perdana menteri Rosmah Mansor benar-benar wujud.

NONEBagaimanapun, dalam jawapan bertulis kepada ahli parlimen Segambut Lim Lip Eng hari ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz (kiri) berkata, tiada pembelian dibuat terhadapnya.

"Dalam isu yang dibangkitkan ini, SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) telah merujuk kepada JKDM, dan pihak JKDM telah mengesahkan bahawa tiada sebarang pembelian ke atas cincin tersebut.

"Setelah beberapa hari cincin tersebut dikembalikan semula kepada syarikat pemunya cincin berkenaan," katanya.

Dalam soalannya, Lim meminta perdana menteri menyatakan status siasatan polis, SPRM dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) terhadap dakwaan pembelian cincin bernama 'Natural Fancy Gray Cushion Cut Diamond'.

Isu itu didedahkan bekas anggota Majlis Pimpinan Pusat PKR Badrul Hisham Shaharin (bawah, kanan) Julai lalu yang mendakwa mempunyai bukti kemasukan cincin itu menerusi rekod kastam.

samm police report on rosmah diamond ring 130711 badrul hisham shaharinDakwanya, rekod itu menunjukkan nama Rosmah dimuatkan dalam ruang penerima dalam borang pelanggan, yang didakwanya bukti menunjukkan pembabitan isteri Datuk Seri Najib Razak itu.

Badrul Hisham yang juga pengerusi NGO Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) melaporkannya kepada SPRM pada 13 Julai lalu.

Rosmah bagaimanapun menafikan dakwaan itu dengan menyifatkannya sebagai fitnah dan tidak mahu melayannya selepas dua minggu ia ditimbulkan.

No comments:

Post a Comment


Anti Jumud 2011-2012 © All Rights Reserved
Best View With Mozilla Firefox